Gebruik video om online beter gevonden te worden

Hogerop komen in Google: veel bedrijven en ondernemers zijn er mee bezig of denken na over hoe ze dat kunnen bereiken. Ben jij ook zo iemand? Dan ken je de SEO-tips met betrekking tot zoekwoordenonderzoeken en slimme SEO-plug ins waarschijnlijk uit je hoofd. Maar wist je ook dat video een belangrijke bijdrage kan leveren aan jouw ranking in Google? Hoe je video gebruikt als middel om je vindbaarheid te vergroten vertel ik je in deze blog!

Méér dan zoektermen

Als je een video plaatst op YouTube kun je hier zoektermen aan toekennen. Deze zoekwoorden worden gezien en gebruikt door Google. Ben je al met SEO bezig en ken je de voor jou relevante zoekwoorden? Dan kun je die dus ook gebruiken binnen je video-marketing. Maar video-marketing is méér dan een video op YouTube gooien en er de juiste zoektermen aan hangen. Ik zet zes tips voor je op een rijtje.

1. Maak meerdere video’s

Veel mensen die ik spreek en die vinden dat video voor hen niet werkt, zijn nooit verder gekomen dan het opnemen van één corporate bedrijfsfilm die vervolgens op hun website geplaatst is. Dat is niet de manier van video-maken waar ik het in deze blog over heb. Ik adviseer altijd om meerdere video’s te schieten. Richt je in korte video’s op bepaalde thema’s, onderwerpen of diensten waar jij iets over te vertellen hebt. Op die manier zet je video veel gerichter in. Je sluit met jouw video direct aan op de behoefte van jouw klant. Bovendien vergroot dit de kans dat je gevonden wordt. Hoe specifieker je zoekwoorden, hoe beter.

2. Ken je doelgroep en vind de juiste zoekwoorden

Om op die manier video te kunnen maken, is het van groot belang dat je je doelgroep kent. Als je weet tegen welk probleem hij of zij aanloopt, weet je ook waarvoor jij de oplossing kunt bieden. Die behoefte zet je vervolgens om in zoekwoorden. Google biedt twee tools om je daarbij te helpen: Google Keyword Planner en Google Trends. Een andere, gratis, tool die je kunt gebruiken als hulp bij je zoekwoordenonderzoek is: ubersuggest.io. En natuurlijk kun je ook gebruikmaken van de Google zoekbalk. Vul een zoekterm in en Google vult zelf aan waar veel op gezocht wordt. Je kunt hierbij ook gebruik maken van ‘wildcards’. Tik bijvoorbeeld in ‘beste_in Dordrecht’. Google geeft dan suggesties als ‘beste kapper in Dordrecht’, ‘beste restaurant in Dordrecht’, ‘beste koffie in Dordrecht’, etc.

Weten waarom het zo nuttig is om je doelgroep te kennen én hoe je dat zelf doet?

3. Voeg ondertiteling toe

Google neemt ondertiteling mee in haar algoritme. Het toevoegen van ondertiteling kan je vindbaarheid ten goede komen. Bovendien is een filmpje zo ook te bekijken als iemand het geluid van smartphone of tablet uit heeft staan. Wel zo handig!

4. Zorg voor interactie

Google, Facebook, YouTube: ze willen allemaal relevant zijn voor hun gebruiker. En dus worden posts, pagina’s én video’s met interactie beter beoordeeld. Onder interactie vallen reacties, maar ook likes en delen. Daar kun je in je video al op inspelen. Stel vragen of nodig je kijkers uit om je video te liken of delen.

5. Voeg een duidelijke call-to-action toe

Het wordt vaak vergeten in video’s: het toevoegen van een duidelijke call-to-action. Wat moet de kijker doen na het zien van jouw video? Het is een mooie manier om mensen bijvoorbeeld naar je website te krijgen. Tip: kies voor één duidelijke call-to-action. Anders weet je kijker niet wat je precies van hem of haar verwacht.

6. Implementeer video in je marketingstrategie

Net als voor alle andere middelen die je inzet, geldt ook voor video: het is geen doel op zich. Zorg daarom dat video-marketing onderdeel is van je marketingstrategie. Dan versterken je middelen elkaar. Zowel inhoudelijk als op het gebied van SEO/vindbaarheid. En dat is wat je wilt!

Nog niet overtuigd van video als onderdeel van jouw marketingstrategie?

Terug naar de basis

Alle tips in deze blog hebben pas zin als de basis in orde is: maak een goede en voor kijkers boeiende video. Worden kijkers geboeid door jouw verhaal? Blijven ze hangen tot (bijna) het einde? En is er veel interactie met jouw video? Hoe langer en actiever de kijker betrokken is bij jouw video, hoe hoger YouTube deze plaatst in de zoekresultaten. Dat heeft vervolgens weer een positief effect op je ranking in Google. Om dat te bereiken, moet je dus naadloos aansluiten op de behoefte van de kijker. Daarmee blijft de basis van video-marketing toch echt het maken van een goede video!