Hoe een testimonial video ook jouw imago kan versterken

Online reviews zijn niet meer weg te denken. Je maakt er zelf waarschijnlijk ook veelvuldig gebruik van. Ergens een hapje eten? Dan raadpleeg je iens.nl. Camping of hotel boeken? Zoover.nl. Ook Google Reviews, Facebook en LinkedIn zijn populaire platformen voor het plaatsen van recensies. Een minder bekende vorm van een online review, is de testimonial video. En dat is jammer. Want een effectievere manier voor het delen van klantervaringen, bestaat er niet.

Jezelf écht onderscheiden van de rest

Er is de afgelopen tijd heel wat te doen geweest over fake-reviews. Bedrijven pompen websites vol met fictieve recensies. Dit maakt het zoeken en vinden van een betrouwbaar bedrijf er voor de klant niet makkelijker op. Dat je niet moet beginnen aan die manier van reviews ‘verzamelen’ mag duidelijk zijn. Je tevreden klanten vragen om een testimonial is natuurlijk wel een optie. Dat wat anderen over je zeggen heeft veel meer effect dan wat je over jezelf zegt. Wil je jezelf in het delen van klantervaringen écht onderscheiden van de rest, dan kies je voor een testimonial video.

Tekst gaat verder onder de video.

Groter effect

In een testimonial video komt jouw tevreden klant aan het woord én in beeld. Dat is meteen het punt waarop de testimonial video zich onderscheidt van alle andere vormen van online reviews. De combinatie van beeld en gesproken woord heeft een groter effect op jouw potentiële klant dan geschreven tekst. Met iemand die je ziet en hoort identificeer je jezelf nu eenmaal sneller. Daarnaast kun je in een testimonal video ‘spelen’ met de omgeving. Neem de video bijvoorbeeld op in jouw eigen winkel of breng een afgerond project in beeld. Of laat iemand uit de omgeving van je klant onderschrijven wat jouw klant zegt. Allemaal mogelijkheden die een geschreven review niet biedt. Bovendien is de betrouwbaarheid van een video vele malen groter dan die van een review die alleen uit tekst bestaat. Die kan tenslotte bedacht en geplaatst zijn door een bedrijf zelf. Wanneer je een testimonial video op je YouTube-kanaal plaatst, kan dit ook nog eens een positief effect hebben op je SEO-resultaten.

Zo doe je dat

Kortom: reden genoeg om vandaag nog aan de slag te gaan met een testimonial video voor jouw bedrijf! We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Formuleer van te voren goed wat je met je video wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld dat jouw klant vertelt hoe goed je een project of dienst uitgevoerd hebt? Of moet de nadruk liggen op jouw persoonlijke aanpak en de service die je biedt? Let er hierbij op dat je kiest voor een duidelijke boodschap. Hoe verleidelijk het ook lijkt om je klant tientallen hoofd- én bijzaken te laten benoemen, trap niet in die valkuil.
  • Brief je klant duidelijk. Als je je doel hebt bepaald, kun je ook je klant makkelijker briefen. Wat verwacht je van hem of haar? Hoe gaat het opnamemoment eruit zien? Zorg dat je klant niet voor verrassingen komt te staan.
  • Schrijf een script. Dit onderdeel wordt vaak onderschat. Bij het maken van een video is een goed script onmisbaar.
  • Laat de situatie voor én na aan bod komen. Welk positief effect heeft jouw product of dienst gehad op de situatie van je klant? Hoe concreter dit effect wordt beschreven, hoe krachtiger de boodschap.
  • Maak meerdere varianten. Heb je gefilmd en ben je toe aan de montage? Maak dan meerdere varianten. Eén voor op je website en één voor het gebruik op social media, moet de minimale opbrengst van een draaimoment zijn.
  • Last but not least: zorg voor goede materialen én belichting. Ben je startende ondernemer en heb je geen geld om iemand in te huren? Dan kom je met je telefoon best een heel eind, mits je gebruik maak van een aantal hulpmiddelen. Wil je een professionele video met goed beeld en geluid én goede bewerking en montage. Dan is uitbesteden aan te raden.

Een klant die vertelt over de resultaten van jouw dienstverlening: niets is echter dan een écht mens. Dat maakt een testimonial video een ijzersterk middel dat je geloofwaardigheid, vakkundigheid en betrouwbaarheid ten goede komt. Imagoversterkend dus!

Deel dit verhaal!