Waarom online video zo populair is (en wat jij daar als ondernemer aan hebt)
Al jarenlang stijgt het aantal minuten dat consumenten per dag besteden aan online video kijken. Uit onderzoek (wereldwijd) van Zenith’s Online Video Forecasts (juli 2018)* blijkt dat een persoon gemiddeld 67 minuten per dag naar online video kijkt. Dit is een stijging van maar liefst 56 minuten per dag ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat in 2020 de gemiddelde persoon dagelijks 84 minuten besteedt aan het kijken van video’s. Kortom: online video kijken is populair. Waarom dat zo is, én welke voordelen jij daar als ondernemer uit kunt halen, ontdek je in deze blog.
Video is persoonlijk
Video is zo populair omdat het persoonlijk is. En dat is wat we als mens willen: persoonlijk aangesproken worden. Het gevoel hebben dat we in contact staan met iemand. Met dat gegeven in hun achterhoofd, ontwikkelen marketeers al sinds jaar en dag hun middelen. Ze proberen daarmee het persoonlijke contact zo goed mogelijk te benaderen. Niet voor niets worden fondswerfbrieven en reclameboodschappen met regelmaat in handschriftlettertype uitgevoerd. Onder de e-mail van een groot bedrijf staat niet zelden de foto van degene die de mail verstuurt. Dat het in werkelijkheid een geautomatiseerde mail is, snappen we allemaal. Maar blijkbaar geven de foto, het handschriftlettertype en de persoonlijke ondertekening ons toch het gevoel dat we met een persoon in gesprek zijn in plaats van met een bedrijf of instituut.
Video blijft langer hangen
Geen enkel ander middel komt zo dicht bij persoonlijk contact als video. De persoon die te zien is, spreekt je direct en persoonlijk aan. Je leert de persoon achter het bedrijf, merk of product kennen. Bovendien is video overal. We kijken niet alleen via tv, laptop of computer, maar ook – en vooral – via mobiele apparaten. Geen wonder dus, dat de cijfers ten aanzien van online videogebruik zo hard stijgen. Nog een interessant gegeven is dat uit onderzoek blijkt dat videocontent langer in het hoofd blijft hangen dan geschreven tekst. Dat wat je gezien en gehoord hebt, maakt indruk op je. De boodschap blijft je bij. Na het tonen van een video herinnert bijna 60% van de kijkers zich drie etmalen later nog wat er in een video werd getoond en verteld. Dat is bij geschreven tekst slechts 10%. Kortom: wil je als ondernemer je (potentiële) klant bereiken met jouw boodschap, dan kun je niet meer om online video heen.
Aan de slag met video
Goede video’s maken is allang niet meer alleen weggelegd voor de grote bedrijven met een enorm marketingbudget. Ook de mkb’er en zzp’er kan prima met video aan de slag. Een paar ideeën:
Voorstelvideo
Stel jezelf voor in een korte video. Vertel wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Plaats de video op je website en op je social media kanalen. Persoonlijk én tijdbesparend: je hoeft niet telkens opnieuw je verhaal te doen.
Bedrijfsvideo (maar dan anders)
Steeds vaker wordt de – meestal veel te lange – bedrijfsfilm vervangen door een serie korte filmpjes. En dat is slim! Zo ontwikkel je meer content die je op verschillende momenten kunt delen met je doelgroep(en). Daarnaast is het ook nog eens beter voor je positie in Google. Meer daarover lees je in deze blog.
Testimonial
Over testimonials, ofwel: klantervaringen, heb ik al eens een blog geschreven. Het is een simpele en effectieve manier om anderen jouw verhaal te laten doen. Veel betrouwbaarder dan ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend.’
* Zenith’s Online Video Forecasts is een wereldwijd onderzoek naar online videogebruik en -adverteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 59 landen, waaronder Nederland, en bevat – naast de vele data die voortvloeit uit het onderzoek – diverse voorspellingen op het gebied van online videogebruik en online adverteren.
Uitleg-/instructievideo
Op ellenlange gebruiksaanwijzingen zit niemand te wachten. Een slim alternatief is een instructievideo. Maar je kunt deze vorm van video ook gebruiken om je potentiële koper een product te laten en zien en hem/haar te overtuigen om over te gaan tot aankoop. CoolBlue maakt dit soort filmpjes. Slim én handig!
Storytelling
Je ziet het: mogelijkheden genoeg. En dit is slechts een greep uit de mogelijkheden die video biedt voor jouw bedrijf. Een laatste tip: bedenk van te voren goed wie je wilt bereiken met je verhaal en wat je wilt vertellen. Meer daarover lees je in deze blog over storytelling.
Succes met het bedenken en maken van jouw online video’s. En euh… ga er een beetje snel mee aan de slag alsjeblieft. Grote kans dat je jezelf over drie etmalen niets meer herinnert van de inhoud van deze blog… 😉